Back To Top

VIDEO_Murterske bake i Face twist – uloga šminke kod izrade maski

 

U sklopu kalendara Društvenog centra Jedro, kao jednu od projektnih aktivnosti suradnika, Karnevalska udruga Murterske poklade – (Bake) donose audiovizualni uradak u cilju prezentacije Murterskih Bak, a koji kroz svoj koncept i sadržaj pruža uvid u mogućnosti i umijeće stvaranja maski, različitih transformacija upotrebom šminke, boja, kostima i koreografskog/dramskog sadržaja.
Kroz ovaj uradak aranžirali smo i nastojali pružiti ideje i uvid u mogućnosti korištenja šminke, izrade kostima i boja, ne samo u svrhu estetske domene šminkanja i likovne crtačke ili slikarske domene bojanja i odijevanja već i u svrhu transformacije i modeliranja. Jednako tako vodilja nam je bila i pružiti uvid gledateljima i posjetiocima u načine zabave i razvijanja vlastitih talenata i sposobnosti kako bi mogli iskorištavati slobodno ili stručno vrijeme te možda razviti i neka svoja djelovanja i profesije. U konceptu preobrazbe lica u druge karaktere služili smo se najpristupačnijim i najjednostavnijim tehnikama i materijalima kako bismo dočarali jednostavnost i pristupačnost što većem broju ljudi različite dobi.
Danas su mogućnosti brojne, a ideja i načina izvedbe jednako tako ne nedostaje.
Upravo u tom smislu poimanja i širenja naših mogućnosti i vizija cilj nam je bio potaknuti i zainteresirati javnost ovim uratkom pružajući pregled dosadašnjih murterskih maski, ideja i mogućnosti.
Proces kreiranja video uratka bazira se na pregledu arhivskih dokumentarnih fotografija i isječaka iz povorki Bak uz prateće edukativne, tekstualizirane dijelove u svrhu komentara i podataka. Uz arhivske aranžirane materijale u videu su predočeni i načini transformacije lica maskom izvedenom bojom i šminkom na licu, kao neke od brojnih mogućnosti.
Video uradak za cilj ima pružiti uvid u brojne mogućnosti kreiranja i stvaranja umjetničkih djela različitih medija, a koji su cjelina i pretežno jedino ostvareni u ovom kontekstu u karnevalsko vrijeme, posebno u Murteru gdje je zabilježena duga 135godišnja tradicija.
Murterini su poznati i slavni dramski amateri koji su ujedno povezani i suživljeni u svom identitetu sa svojom tradicijom, tako da imaju priliku dodatno uz programe DC Jedro ostvariti i participirati i na ovaj način svojim domišljatim sudjelovanjem.

+