Back To Top

SASTANAK/RADIONICA OSMIŠLJAVANJA MOGUĆNOSTI SURADNJE NA BOLJEM KORIŠTENJU PROSTORA U JAVNOM VLASNIŠTVU NA PODRUČJU OPĆINE MURTER KORNATI – STARI VOJNI KOMPLEKS RADUČ

Datum održavanja: 4.2.2021.

 

U četvrtak, 4. veljače 2021. u prostorijama Edukacijskog centra, Put hrvatskih vladara 47 u Murteru održao se sastanak/radionica osmišljavanja mogućnosti suradnje na boljem korištenju prostora u javnom vlasništvu na području Općine Murter Kornati za stari vojni kompleks na brdu Raduč.

Sastanku su nazočili predstavnici partnera i suradnika  projekta Jedro kao i ostali dionici kojima je ova tema od značajnog interesa (Turistička zajednica Murter Kornati, NP Kornati).

Uvodni dio započeo je pitanjem svima prisutnima što za njih znači Raduč kako bi se dobio uvid u raznolikost asocijacija s kojima se ovaj prostor povezuje. U nešto neformalnijem tonu dobiveni su različiti odgovori kroz koje se dala naslutiti široka lepeza potencijala koju Raduč ima.

Nakon uvodnog dijela, Luka Ježina, viši savjetnik za razvoj i EU fondove pri Općini Murter Kornati predstavio je razvojne općinske projekte i građanske inicijative povezane uz brdo Raduč što je do sada rezultiralo stvaranjem dva plana za ovaj prostor u javnom vlasništvu.

Prvi plan odnosi se na Insularij za kojega već postoji županijski prostorni plan, općinski prostorni plan, UPU i idejni projekt. Uz to je poslan i Zahtjev za prijenos vlasništva, a projekt je već uvršten i na popis projekata Mehanizma za otpornost i oporavak. Koraci koji slijede je uspostavljanje snažnog partnerstva, osiguravanje potpore na nacionalnoj i županijskoj razini, dobivanje lokacijske dozvole, izrada glavnog projekta, dobivanje građevinske dozvole, prijava na EU fondove, premještanje antena i gradnja pristupne prometnice.

S obzirom na kompleksnost ovog projekta koji će zahtijevati izdašna financijska sredstva kao i ljudske i ostale kapacitete, razmišlja se i o rezervnom planu koji bi bio nešto jednostavniji za provedbu, a koji bi uključivao uređenje tematskog parka/vidikovca. Ovaj plan uključivao bi akcije čišćenja terena i uređenje BIKE PARKA. Također se do sada u o okviru ovog plana razgovaralo sa preko 60 sumještana, a u tim razgovorima se prikupilo preko 150 sjećanja/priča/anegdota i rekonstruirala  vremenska crtu zbivanja na brdu Raduč kroz analizu prikupljenog materijala. Koraci koji u ovom smislu slijede su priprema izložbe „Tajne Raduča”, nastavak uređenja BIKE parka, akcije čišćenja terena, spilja, tunela, borova, pronalazak i topografski snimak 3. Spilje te osmišljavanje zajedničkih inicijativa kroz projekt JEDRO.

U tom su smislu svi prisutni bili zamoljeni da metodom „crazy 8“ napišu 8 ideja koje bi bilo moguće realizirati na brdu Raduč u roku godine dana. Ideje su bile zaista raznolike. Ideje su se potom podijelili u 3 kategorije; kulturna događanja, sport i ekologija te umjetničke interpretacije. Zatim su sudionici bili podijeljeni u skupine prema ovim kategorijama i zadatak je bio zajednički osmisliti dvije aktivnosti/sadržaj koji bi se odvijali na brdu Raduč što su sudionici i učinili.

 

+