Back To Top

Radionica medijske pismenosti za mlade od 15 do 25 godina, tema: Društvene mreže

Datum održavanja: 29.9.2021.

 

Svjesni sve većeg utjecaja medija na ponašanje djece i mladih, udruga Ogranak Matice hrvatske u Murteru organizirala je radionicu medijske pismenosti na temu društvenih mreža. Multimedijsko okruženje danas je neizbježno te ima svoje pozitivne i negativne strane koje imaju jaki odraz na ponašanje i doživljaje djece i mladih. Radionica medijske pismenosti na temu društvenih mreža održala se 29. rujna s početkom u 17h u DC JEDRO u trajanju od 1h.

Na početku ove radionice, koordinatorica je mlade uputila u svijet medija – što su, koja je njihova uloga, objasnila im značenje medijske pismenosti i koje su njene dimenzije te u interakciji s njima pokušala vidjeti kako razmišljaju i u kojem smjeru idu kada se radi o spomenutoj temi. Nakon više teorijskog dijela, prešla je na njima dobro poznatu temu – društvene mreže. Tu je također komunicirala s njima o tome koje sve mreže poznaju, kako se te mreže koriste, za što služe i sl., nakon čega je prešla na dio gdje su oni konkretno dobili primjere pozitivnih i negativnih objava na društvenim mrežama. O njima se diskutiralo, davale su se sugestije oko toga što se moglo promijeniti i kako se objava može drugačije predstaviti virtualnom gledatelju/čitatelju te su na kraju izražavali subjektivni doživljaj nakon svake prikazane objave. Usmena evaluacija na kraju radionice bila je pozitivna.

Cilj ove radionice bio je obrazovati djecu i mlade o medijskoj pismenosti i sigurnosti na društvenim mrežama, tj. općenito na Internetu te im na to ukazati pozitivnim i negativnim primjerima kako bi bolje razumjeli. Također, naglasak je stavljen na kritičko razmišljanje o onome što vide, čuju i pročitaju.

Ova se aktivnost provela u sklopu kalendara društvenog centra JEDRO i poštivale su se sve epidemiološke mjere i preporuke.

+