Back To Top

MORSKI SUPERJUNACI – RADIONICA ZA DJECU

Datum održavanja

30.8.2020

29. kolovoza 2020., na plaži Luke u Murteru, u sklopu kalendara aktivnosti budućeg Društvenog centra JEDRO, nositelj projekta, udruga Argonauta održala je edukativnu radionicu „Morski superjunaci“ u kojoj su se djeca upoznala s likovima: Ninom, Brzim i Juanom. Morski pas Brzi, zvjezdača Juan i morska biologinja Nina, imali su za cilj naučiti djecu o moćima koji oni posjeduju, probuditi znatiželju i interes za živim bićima u moru te želju za njihovom zaštitom.

Djeca su izabrala koji superjunak žele biti i vjerujemo da će im on služiti kao „role model“ u njihovoj ljubavi prema morskom životu i  njihovoj aktivnoj zaštiti!

Također, i za nas odrasle nije kasno. Možda vas baš Brzi, Nina ili Juan vrate u vrijeme kada je sve bilo moguće pa čak i zaštititi more i oceane. Prvi korak može započeti već danas! 😉

U provedbi su se poštivale sve trenutne epidemiološke mjere i preporuke.

BRZI
Ja sam šef u moru te imam veliku odgovornost da održavam morski ekosistem zdravim, uklonim bolesne jedinke i spriječim širenje zaraze. Morska prostranstva moj su dom te volim lagano uživati u plovidbi i gledati što se događa oko mene. Ipak, izazovi me i pokazat ću ti svoju brzinu! Osim 5 osjetila koje imaš i ti, ja imam dodatna 2 osjetila koja mi daju supermoć! Osjetiš li ti kako kuca srce prijatelja do tebe? E pa ja to mogu! Meni elektroreceptori daju moć da osjetim promjene elektriciteta, dok pomoću mehanoreceptora osjećam i najmanje promjene vibracija. Cool zar ne?

 

JUAN
Moja supermoć je najbolja od svih! Ja imam sposobnost RE-GE-NE-RA-CI-JE. Ostanem li bez jednog kraka, izraste mi novi!! Ne krećem se krakovima, to zaboravi. Krećem se malenim nožicama ispod krakova koje mi osim kretanja omogućuju i da dišem jer imaju ulogu škrga. A moj želudac, on je tek posebna priča. Ako naiđem na veliki plijen, mogu izbaciti želudac van i potom ga usisati. Prezanimljivo, slažeš se?

NINA

Ja nemam super osjetila kao mehano i elektroreceptori niti sposobnost regeneracije, ali odlična sam u prilagođavanju, smišljanju i realiziranju ideja! Ljudska vrsta, smislila je opremu kako da zaroni u morski svijet i tako promatra život u njemu. Također, s opremom koju smo izumili, otišli smo i do najvećih dubina oceana pa čak i do Marijanske brazde duboke 11 km.  Sve to mi pomaže da budem morski biolog i izučavam morski svijet oko sebe. Moja najveća moć je što mogu zaštiti stanovnike mora, ali trebam pomoć. Želiš li biti kao ja?

Aktivnost provedena u sklopu projekta „JEDRO – Jadranski međusektorski edukacijski i društveni centar za održivi razvoj otoka“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

+