Back To Top

Završna konferencija projekta Jedro

Datum održavanja: 25.5.2022.

 

U srijedu, 25. svibnja 2022. održana je završna konferencija projekta Jedro koji traje već dvije godine, a službeno završava ovu nedjelju, 29. svibnja.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici partnera i suradnika projekta, a bila je to prilika da se svi zajedno osvrnu na aktivnosti i rezultate koje su zajedničkim radom postigli u protekle dvije godine.

Podsjetimo, tri osnovna cilja koje je Jedro imalo ispred sebe su bila unaprijediti stručne i društveno-poduzetničke kapacitete lokalnih udruga, zatim unaprijediti suradnju udruga i lokalne zajednice u korištenju javnih prostora i povećanju iskorištenosti javnih prostora za društveni život na lokalnoj razini kroz civilno-javna partnerstva i međusektorsku suradnju te unaprijediti kapacitete udruga za lokalni razvoj vođen zajednicom.

U tom smislu zanimljivo je spomenuti sljedeće;

Za vrijeme trajanja projekta Jedro renoviran je i opremljen prostor koji je velikodušno ustupila Općina Murter – Kornati kako bi lokalna zajednica dobila društveni centar otvoren svima; na projektu je sudjelovalo 7 partnerskih organizacija – civilni i javni sektor, udruge, lokalna samouprava i sveučilište, odnosno udruge Argonauta, Latinsko idro, Ogranak Matice hrvatske u Murteru, KUU Zaokret, CEDRA Split, Općina Murter – Kornati te Sveučilište u Zadru. Uz njih na projektu su sudjelovale i dvije suradničke organizacije; Dramski amateri Murter i Karnevalska udruga Murterske poklade.

Kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi, ostvarena su i 4 nova zaposlenja u udrugama od čega su tri murterske udruge po prvi su put dobile zaposlenice na puno radno vrijeme.

Osim partnera i suradnika projekta, prostor društvenog centra i coworking prostora Jedro koristile su i druge organizacije za svoje sastanke, aktivnosti i tribine kao što su NP Kornati, JERE- udruga ugostitelja, Udruga Mi – Split, Razvojna Agencija Šibensko-kninske županije, OŠ Murterski škoji, TZ Murter-Kornati, Udruženje obrtnika Murter-Betina i drugi…

U tom smislu, organiziran je i korišten coworking prostor, jedna zaposlenica je educirana za voditelja, uspostavljen je online sistem rezervacija te je Coworking centar Jedro učlanjen u mrežu „Expats in Croatia“.

Kroz projekt Jedro se pružala i potpora organizaciji 5 lokalnihmurterskih manifestacija – Murterskom piru, Danima latinskog idra, karnevalu Murterske bake, Noći Colentuma te Festivalu slobodne glazbe.

Uz to, održano je i 12 predavanja, sastanaka i radionica osmišljavanja mogućnosti suradnje na boljem korištenju prostora u javnom vlasništvu na području Općine Murter-Kornati za prostore Colentum, Amphorarium, Kino sala Žut, DC Jedro, Sokolana i Raduč.

Sudionici na projektu su se imali prilike i educirati o društvenom poduzetništvu pa su tako izrađena 4 poslovna plana lokalnih udruga (Argonauta, LI, OMHM, Zaokret), izrađeno je 5 strateških dokumenata za participativno upravljanje javnim prostorima u Murteru i također, izrađen je Dokument plana rada i financiranja DC Jedro za naredno razdoblje, nakon službenog kraja projekta.

Također, sudionici su kreirali i godišnji program Društvenog centra Jedro koji se provodio cijelu prošlu godinu, a kroz koji se održalo prosječno 5 aktivnosti mjesečno tijekom 24 mjeseca čime dolazimo do brojke od 120 JEDRO aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Aktivnosti su bile zaista raznovrsne; izložbe, predavanja, radionice za odrasle i djecu, predstavljanja lokalnih umjetnika, tečajevi jezika, glumačke probe, okrugli stolovi, druženja… na kojima je sudjelovalo ukupno oko čak 1200 sudionika, što je zaista velika brojka ako uzmemo u obzir da Općina Murter – Kornati broji oko 2000 stanovnika.

Mjereno je i zadovoljstvo polaznika programa pa iznimno veseli podatak da je većina anketiranih korisnika bila izrazito zadovoljna programima i radionicama, pri čemu su posebno isticali kvalitetu prezentacije voditelja programa i spremnost na suradnju te stvaranje dobre atmosfere i komunikacije s polaznicima. Korisnici su uz to istaknuli i kako je potrebno što više događanja ovog tipa u njihovoj zajednici.

Tijekom trajanja projekta, Društvenom centru Jedro se definirala i vizija koja glasi „aktivni višenamjenski javni prostor koji je žarište okupljanja, nadahnuća i suradnje pojedinaca, organizacija i zajednice na osmišljavanju i realizaciji društvenih, kulturnih, razvojnih i drugih inicijativa, aktivnosti, projekata i programa usmjerenih unapređenju kvalitete života stalnih, privremenih i povremenih stanovnika Murtera i njegovog okruženja.“

A njegova misija do koje smo zajednički s članovima lokalne zajednice došli jest služiti građanima, udrugama, obrazovnim i socijalnim ustanovama, javnoj upravi i gospodarstvu kao središte razmjene informacija, znanja, ideja, iskustava i resursa usmjerenih unapređenju kvalitete života, rada i mogućnosti poticajnog korištenja slobodnog vremena.

Iz svega navedenog se dakle da zaključiti da je projektu Jedro je kraj, no Društvenom centru Jedro tek je početak.

+