Back To Top

Radionica pisanja haiku poezije

Datum održavanja

8.10.2020.

U četvrtak, 8. listopada za učenike 6. razreda u OŠ Murterski škoji, u sklopu kalendara aktivnosti budućeg Društvenog centra Jedro, održala se radionica pisanja haiku poezije. Ova radionica nastavak je radionice „Sjeti se perspektive“ koja se održala dan ranije i na kojoj su učenici ušli u “svijet doživljaja”, odnosno gledanja sasvim običnih stvari iz svoje okoline na jedan novi način. Haiku poezija nije zaključivanje niti opisuje logičan slijed događaja, već hvata trenutak koji se na jedan snažniji način doživi i pretoči u 3 stiha. Upravo su to radili učenici kada se dobili zadatak da 9 stihova pokušaju podijeliti u 3 haiku pjesme. Pri tom je bilo naglašeno da nema krivog odgovora i da je “točna” haiku pjesma samo ona koja u njima izazove neki doživljaj. Na taj način su učenici osvijestili da je upravo njihovo vlastito iskustvo i osjećaj o nečemu jedini mjerodavan u pisanju i čitanju haiku poezije. Povezano s tim, svaki je učenik dobio list papira s 5 haiku pjesama sa zadatkom da zaokruži onaj haiku koji ih se najviše dojmio. Tako su učenici mogli svjedočiti kako svatko ima svoj poseban i različiti unutarnji svijet i da svakome nešto drugo skrene pažnju i izazove doživljaj.

Nakon ovih aktivnosti, učenici su na lijepi, sunčani, jesenski dan izašli van iz učionice u školsko dvorište kako bi krenuli u potragu za svojim vlastitim doživljajima i inspiracijom da bi ih pretočili u haiku poeziju.

Na radionici su učenici pokazali veliki interes i svoju zaista veliko kreativnost, a čitajući njihove stihove otkrili smo i poneke pjesničke talente. Iz ove radionice nastala je i publikacija “Murterski haiku” kako bi poezija ostala trajno zapisana i kako bi svjedočila o pjesničkim talentima koji se kriju u našim mladim sumještanima. Publikaciju možete preuzeti ovdje.

Nadamo se da će ove radionice i publikacija pojedine učenike potaknuti da se nastave baviti pisanjem, a mi se već veselimo budućim zajedničkim suradnjama i druženjima.

U provedbi ove aktivnosti su se poštivale sve trenutne epidemiološke mjere i preporuke.

+