Back To Top

EKOLOŠKA PRIHVATLJIVOST I TEKSTILNA INDUSTRIJA

Datum odrzavanja : 28.02.2024.

Danas 28. veljače 2024. održali smo već 6. po redu radionicu eko-srijede u sklopu projekta “Kornati – važno je o moru znati 8”. Današnja tema bavila se proizvodnjom odjeće, konzumerizmom i donošenjem odluka koje su bolje za okoliš.

Djeca iz vrtićke skupine “Školjkica” – područni objekt Betina, u sklopu Dječjeg vrtića “Spužvica” – Tisno prvo su dovršili svoje kućice za kukce s prethodne radionice, a zatim su naučili odakle dolaze odjevni predmeti koje svakodnevno koriste, koliki put moraju prijeći da bi došli do njih i kojim prijevoznim sredstvima putuju. Mališani su bili šokirani kad su saznali da se preko 4 milijuna tona odjeće svake godine baci u smeće. Uputili smo ih u mogućnosti doniranja i prenamijene odjeće, ali i međugeneracijsko izmjenjivanje.

Djeca su se upoznala s novim pojmom “Ekološke prihvatljivosti” s pomoću koje bi se trebali orijentirati u odlukama i ponašanjima koji uključuju potrošnju dobara. Za kraj smo odigrali zanimljivu igru u kojoj su djeca imala cilj staru odjeću donijeti na second-hand tržište, ali ih pritom ne smije uloviti smeće koje se nalazi po putu.

Djeca su se osvijestila o prirodi tekstilne industrije, a nadamo se da će se to reflektirati u njihovim kupovnim odlukama.

U galeriji pogledajte kako je prošla radionica!

*Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

*Europske snage solidarnosti (ESS) program su Europske unije za jačanje solidarnosti u raznim područjima: od pomoći osobama u nepovoljnom položaju i pružanja humanitarne pomoći do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire.

Program mladima pruža priliku da odgovore na potrebe zajednice, daju konkretan doprinos društvu i pritom stječu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. Program je namijenjen i organizacijama aktivnima u području solidarnosti koje žele uključiti mlade u svoje aktivnosti.

U aktivnosti su sudjelovali volonteri iz programa Europskih snaga solidarnosti.

+